A devizahitel szerződések támadhatók

A svájci frank még mindig rendkívül magas, tehát ha nem forintosították hitelét, akkor továbbra is fennáll a kockázati tényező, helyzete tovább romolhat. Ha elfogadta a (kényszer) forintosítást, az is az Ön számára a szerződéskötéshez képest rendkívül magas igen kedvezőtlen árfolyamon történt.  Tehát a forintosítás látszat segítség volt, sem a gépjármű hitelesek esetén sem a szabad vagy lakáscélú hiteleseknek nem hozhatott elfogadható megoldást. A tartozások és törlesztő részletek kétszeres, avagy sok esetben háromszoros mértékben növekedtek.

Aki időt nyer pert nyer?


Ahogy írtuk,  elmúlt hetekben megszületett Luxemburgi Európai Bírósági döntés, ez alapján érdemes azonnal megindítani a peres eljárást a bankok ellen.  A megindított peres eljárás azonnali előnye, hogy nem kell többé fizetni a törlesztőrészleteket, a bank nem tudja felmondani a szerződést, amíg a per folyamatban van. A már felmondott, esetleg faktorálás vagy végrehajtás alatt álló ügyekben pedig pláne nincs mire várni, ugyanis itt már egyedül a per megindításával állítható le a jelzáloggal terhelt ingatlan elvesztéséhez vezető folyamat, akár még a végrehajtási eljárás is! Ezért lehet a per megindításával időt nyerni. A bankok a végrehajtási folyamat megindításával most nem késlekednek, ugyanis egyrészt rendkívül kedvező gazdasági helyzetben vannak, hiszen köztudott, hogy az ingatlanárak napjainkban rendkívül magasak, és általában is nagyon keresettek a lakások, házak, a kormány támogatási politikájának köszönhetően, tehát még árverezés útján is számukra kedvező áron és gyorsan tudják értékesíteni az ingatlanokat. A deviza peres eljárások egyik újdonsága, hogy mind a bankok mind az adós képviseletében kötelező a jogi (ügyvédi) képviselet. A bankok az Ön anyagi helyzetét külön erre felállított munkacsoportokkal egyedileg vizsgálják, amilyen módon csak tudják, hiszen összességében rengeteg pénzről van szó. Aki nem lép fel a bankokkal szemben az nyilván veszít, de időt csak a per megindításával lehet nyerni.

Az Önt sújtó terhek, a tartozása, avagy a törlesztő részlete, kétszeresére vagy háromszorosára nőtt, ezt csak a bankkal szemben egyedileg indított eljárással orvosolható. Ez az egyetlen megoldás arra, hogy eredeti, vagy ahhoz közeli, az Ön számára még vállalható igazságos teljesítési teher visszaálljon. A tét nem pár százezer forint, nem túlzás állítani, hogy a végeredmény több milliós különbségeket eredményezhet, kirívóan nagy összegű hiteleknél akár több tízmilliós is lehet a különbség! A már teljes egészében kifizetett, és ezáltal megszűnt devizahitel szerződések is támadhatók. Ha korábban végtörlesztett, abban az esetben bonyolult jogi eljárással visszaigényelhető az Öntől tisztességtelenül beszedett pénz.

Az elszámolási törvény előtt a bíróság általános érvénnyel szinte az összes bank devizahitel szerződéseit tisztességtelennek és így érvénytelennek mondta ki. Ettől az Ön szerződése nem lesz automatikusan érvénytelen, viszont így a devizahitel szerződések a jelenlegi helyzet alapján egyedileg eredményesen támadhatók. Erre többféle támadási alap van, árfolyamkockázat tisztességtelennek minősül, mert a bankok a közértető tájékoztatást elmulasztották. Tisztességtelen a bankok az adós számára aránytalan terheket jelentő egyoldalú szerződésmódosítása, újabb költségek felszámolása. A törlesztő részletet jelentősen növelő árfolyamrés alkalmazása is tisztességtelen, ezek csak a legkirívóbb példák, és ide sorolható még a főleg a gépjárműhitel szerződéseknél felmerülő formai hibák. Számtalan esetben a közjegyzői tartozáselismerő nyilatkozatok is érvénytelenné nyilváníthatók.

A bankok könyörtelenül, még mindig saját érdekeiket tartják szem előtt, velük szemben csak kellő szakértelemmel lehet igényt érvényesíteni, a peres eljáráshoz pedig ügyvédi képviselet kötelező.

KAPCSOLAT

Telefon : 06-20 /393-4944

  • Postacím - iratküldéshez: 1583 Budapest. Pf. 40.

  • Székhely: 2142 Nagytarcsa, Hársfa utca 13.